32 Nederlandse zeiltalenten leren vliegen in een zeilboot

32 Nederlandse zeiltalenten leren vliegen in een zeilboot

Deelnemers Red Bull Foiling Generation krijgen training in snelste boten

Lelystad, 22 juni 2016 – 32 Nederlandse zeiltalenten tussen de 16 en 23 jaar zijn geselecteerd voor de internationale zeilwedstrijd Red Bull Foiling Generation. Een wereldwijde zeilcompetitie waarin jonge talenten de kans krijgen om ervaring op te doen in de spectaculaire tweepersoons Flying Phantom boten. Van 13 tot en met 17 juli gaan de jonge zeilers in de Bataviahaven in Lelystad tijdens een trainingsweek de strijd met elkaar aan in deze boten die snelheden tot 65 km/h behalen. Het winnende duo mag uiteindelijk Nederland vertegenwoordigen bij de World Final in Newport (USA) later dit jaar.

De talenten zijn geselecteerd uit een groep van ruim 90 jonge zeilers die in een selectieweekend zijn begeleid en beoordeeld door topzeilers uit Nederland. De 32 beste talenten zijn geselecteerd op basis van hun windgevoel, teamwork, fysiek, kennis, bootgevoel en hoe goed ze kunnen anticiperen op situaties. Op www.redbull.nl/foilinggeneration staat een overzicht van de 32 talenten die in juli in een trainingsweek leren hoe het is om in een Flying Phantom boot te zeilen.

De Flying Phantom boten zijn tweepersoons catamarans die op hoge snelheid boven het water zweven op zogenoemde foils. Hierdoor varen ze met weinig weerstand, waardoor ze extreem hoge snelheden behalen. Deze techniek is vergelijkbaar met de boten die in de America’s Cup varen: de Formule 1 van het zeilen. Foiling wordt dan ook gezien als de toekomst van het zeilen en in Red Bull Foiling Generation krijgen de grootste talenten daar een eerste ervaring in.

Vleugels geven aan jong talent
De talenten worden gecoacht door de Oostenrijkse voormalig Olympisch Kampioenen Roman Hagara en Hans Peter Steinacher. Zij reizen de hele wereld over om in totaal in 15 landen de beste talenten vleugels te geven en klaar te stomen voor de world final. “Ons doel is helder. We willen de meest getalenteerde zeilers ter wereld vinden en ze als mentoren en coaches begeleiden op hun weg naar de top”, zegt Steinacher. “De talenten die meedoen aan Red Bull Foiling Generation moeten extreem goed zijn voorbereid, zowel technisch als fysiek. En we willen die opkomende talenten echt de kans geven om zich te laten zien op een internationaal podium.”

Finale zondag 17 juli
De Nederlandse finale wordt gevaren op zondag 17 juli in de Bataviahaven in Lelystad en is vanaf de kade goed te zien. Iedereen die dit spektakel wil zien is van harte welkom om dan de talenten aan te moedigen. Meer informatie is te vinden op www.redbull.nl/foilinggeneration.